1169/2011 aanpassingen op het etiket

Vanaf 13 december 2014 dient de EU verordening 1169 / 2011 doorgevoerd te zijn binnen uw bedrijf.
Deze verordening heeft betrekking op het verstrekken van voedselinformatie aan consumenten en zal een grote impact hebben op voedselproducerende en voedselgerelateerde bedrijven.

Een werkgroep van experts uit diverse EU lidstaten, wil met input vanuit de levensmiddelen industrie begrip en draagvlak creëren, om de veranderingen door te voeren.

Een aantal belangrijke wijzigingen vanuit deze nieuwe etiket wetgeving zijn:

Vermelding van allergenen:

Allergenen dienen duidelijk gedeclareerd te worden op het etiket. De allergenen dienen opvallend gedrukt te worden, bijvoorbeeld vet, cursief of onderstreept. Ook voor producten die los worden verkocht (producten die niet voorverpakt zijn), is het vermelden van de aanwezigheid van desbetreffende allergenen van belang.

Vermelding van voedingswaarde

De hoeveelheid calorieën (energie), vetten en verzadigde vetzuren, koolhydraten en suikers, eiwitten en zout dient per 100 gram of 100 milliliter vermeld te worden. Dit is alleen van toepassing wanneer de producten nu al voorzien zijn van een voedingswaarde declaratie. Indien dit niet het geval is, is deze declaratie verplicht vanaf 2016.

De lettergrootte op het etiket

Voor iedereen dient de tekst goed leesbaar te zijn. Voor de lettergrootte zijn minimale afmeting vastgelegd.

Geen misleidende informatie

De tekst en een beeld op de verpakking, dient in overeenstemming met elkaar en het product te zijn.

Land van herkomst

Voor rund- en kalfsvlees is het al verplicht om land van geboorte, land waar het dier gehouden is, land van slachting (EG nummer van de slachter), land van verwerken (EG nummer van verwerker) te vermelden op het etiket.
Men wil dit ook doorvoeren voor, varkens-, schapen-, geitenvlees, pluimvee of gevogelte. Maar op welke manier is nog een punt van discussie.

Uiteraard is dit een kleine opsomming van een groot aantal veranderingen voor het doorvoeren op het etiket.

Comments are closed.