App vervangt het Vinkje

App in plaats van Vinkje?

Het gebruik en de onduidelijkheid van Het Vinkje is al enige tijd een onderwerp van discussie.
Minister Schippers van Volksgezondheid wil zowel het blauwe als het groene Vinkje vervangen door een app. Middels deze app kan de consument de juiste informatie opzoeken over onder andere de samenstelling als de voedingswaarde van een levensmiddel.
De consumentbond is niet te spreken over de “app” oplossing.

Gebruik van een app

appHet doel van de app is om objectieve en heldere informatie te geven, zegt Schippers. De app zou meer mogelijkheden bieden dan het Vinkje, voornamelijk voor informatie op maat. Dit is handig voor bijvoorbeeld mensen met een allergie. Schippers geeft aan dat verschillen tussen producten niet te vatten zijn in een standaard logo.

Ander logo

App

Met de komst van een app en het verdwijnen van het Vinkje is niet gezegd dat er straks helemaal geen gezondheidslogo meer op producten te vinden zal zijn. Er wordt nog steeds onderzoek gedaan naar de toegevoegde waarde van een logo op producten. Het Vinkje gaat sowieso verdwijnen, maar het is nog niet zeker of er een ander logo gaat komen.

Overgangstermijn

Maar of er straks een nieuw logo naast de app komt of niet, het Vinkje zal vanaf nu niet meer actief gebruikt mogen worden.
Bedrijven die op dit moment het Vinkje op hun verpakkingen gebruiken, krijgen een overgangstermijn van 12 maanden voor het uitfaseren van het Vinkje op hun verpakkingen. Na deze periode moet het Vinkje verdwenen zijn van alle verpakkingen.

Verkeerd begin van duidelijkheid

De consumentenbond vindt een app als vervanging van het Vinkje een ‘verkeerd begin van een nieuwe kans om duidelijkheid te scheppen’. De directeur van de Consumentenbond vindt dat het de consumenten door een app direct weer moeilijk wordt gemaakt, doordat consumenten eerst het product op moeten zoeken. De Consumentbond vindt dat het geld en energie beter in een systeem gestoken kan worden, waarbij je op de voorkant van de productverpakking duidelijk zichtbaar hebt of er veel of weinig zout, suiker of vet in zit. Zoals een verkeerslichtensysteem dat ook in het Verenigd Koninkrijk werkt.

De FNLI

De Federatie van de Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) vindt het jammer dat het Vinkje wordt geschrapt. “Het was volgens ons een duidelijk en goed systeem en had niet hoeven te verdwijnen”, aldus de FNLI. De FNLI geeft aan dat zij hun volledige medewerking verlenen aan de voedingsapp die het Vinkje vervangt.

 

Comments are closed.