Claims en regels.

Gebruik van claims

In de EG Verordening 1924/2006 wordt aangegeven waar u als producent aan dient te voldoen bij het gebruiken van claims.

Wat zijn claims?

Claims doen een bewering over een eigenschap van een voedingsmiddel. Hier wordt onderscheid gemaakt tussen voedings-, gezondheids- en medische claims. De medische mogen alleen op geneesmiddelen worden vermeld en niet op levensmiddelen.

Voedingsclaims zijn beweringen over bijvoorbeeld energie, voedingsstof of andere stoffen die het voedingsmiddel bevat of juist niet bevat. Een product mag alleen de claim “light “dragen, indien bijvoorbeeld 30% minder suiker wordt gebruikt dan in een vergelijkbaar product.
Een voedingsclaim mag alleen gebruikt worden als het product aan de eisen voldoet die beweerd worden met de claim.

Producenten mogen alleen de bewering gebruiken wanneer deze op de lijst van goedgekeurde claims terug te vinden zijn.

Een gezondheidsclaim beweert een bepaald effect van dit voedingsmiddel of een voedingsstof in dit product, wat een positief effect/bijdrage heeft op de gezondheid.

Gezondheidsclaim worden ingedeeld in 3 soorten en dienen voorzien te zijn van aanvullende verplichte informatie.

De European Food Saftey Authority ( Europese Voedselveiligheid Autoriteit) kijkt kritisch naar de onderbouwing van de gezondheidclaims.

Van gezondheidsclaims is het lastig te bewijzen wat het effect is op de gezondheid.
Veel gezondheidsclaims worden daarom verworpen door de EFSA. Een reden kan zijn dat de claim niet goed meetbaar is, bijvoorbeeld geeft energie, of tegen maagklachten. Zo is bijvoorbeeld voor probiotica’s* geen enkele gezondheidsclaim goedgekeurd.

Verandering

Een van de grote verandering is de beperking in het gebruik van de gezondheidsclaims. Veel gezondheidsgerelateerde onderwerpen kunnen niet meer worden geuit. Daarnaast dient u goed overwogen te hebben of de claim geen reclame is.

Wees met het opstellen vbewust van de eisen van de Europese wetgeving.
Op de site van koagkag is, naast een Nederlandse database met goedgekeurde claims en synoniemen ook een praktisch document met handvatten terug te vinden.

 

*Probiotica´s : zijn voedingsmiddelen op basis van bijvoorbeeld yoghurt waaraan extra levende bacteriën zijn toegevoegd. Deze bacteriën zouden een bepaald positief effect kunnen hebben op de werking van de darmen.

 

Comments are closed.