Kwaliteit in voedselveiligheid

Voedingswaarde niet altijd verplicht

Voedingswaarde niet altijd verplicht.

Vanaf december 2014, is de wetgeving 1169/2011 met betrekking tot etiketteren, doorgevoerd.
Vanaf 13 december 2016 dient de voedingswaarde informatie op het etiket van producten vermeld te worden.
voedingswaarde
Deze voedingswaarde informatie is niet van toepassing op horeca en versproducten in de supermarkt, vers-speciaalzaak, ambachtelijke of ambulante bedrijven. De verplichting geldt alleen voor voorverpakte producten. Maar ook daarbij zijn uitzonderingen.

 

In bovenstaande tabel worden de verplichte (vetgedrukt) en vrijwillige vermeldingen weergegeven.  (bron VMT)

Verpakking erom?

De Europese wetgeving maakt verschil tussen voorverpakte producten en niet-voorverpakte producten.
Voorverpakte producten zijn voorzien van een verpakking en een etiket.

Maar ook sommige niet-voorverpakte producten kunnen een verpakking hebben.
Er zijn twee soorten niet-voorverpakte producten:
Onverpakt: gerechten worden direct geconsumeerd na aankoop, of na consumptie betaald. Deze producten hebben geen verpakking. Bijvoorbeeld; horecabedrijven, catering en andere maaltijdverstrekkers.
Verpakt: voor verkoop aangeboden in de winkel of op een andere plaats, om vervolgens mee naar huis te nemen. Daarvoor wordt dan ter plekke een verpakking om het product aangebracht. Te denken valt aan de vers speciaalzaak, ambachtelijke bakker/slager/groentehandel, supermarkt en de markt

Vanaf december 2016 geldt de verplichte voedingswaarde alleen voor voorverpakte producten. Producten zonder verpakkingen hoeven geen vermelding van voedingswaarden. Dit is vooral van toepassing in de horeca.

Verpakt voor onmiddellijke verkoop

Producten die op de plaats van verkoop op verzoek van de consument of met het oog op de onmiddellijke verkoop worden voorverpakt vallen niet onder „voorverpakte levensmiddelen”. Hiervoor geldt dus geen etiketteringsplicht. Op deze producten hoeft geen voedingswaarde informatie vermeld te worden.
Alleen de naam van het product en de allergeneninformatie zijn nodig. Een gesneden half bruin brood valt onder deze categorie.

Uitzondering voorverpakt

In Bijlage V van Verordening (EU) No 1169/2011 zijn voorverpakte producten opgenomen die vrijgesteld zijn van de verplichte voedingswaarde vermelding.
Hierbij zijn producten die door de bereider zelf of via plaatselijke detailhandel rechtstreeks aan de consument worden verkocht. Dit zijn producten die wel onder categorie ‘voorverpakt’ vallen. Een etiket met onder andere de volledige ingrediënteninformatie is nodig. De voedingswaarde informatie in dit geval niet.
Bijvoorbeeld bevroren kroketten die een restaurant verkoopt aan plaatselijke snackbars of ontbijtkoek van de bakker welke langere tijd verpakt in de vitrine voor de verkoop wordt aangeboden (geen dagvers product).

In welke categorie valt een product?

Belangrijke aspecten om dit te bepalen zijn: type bewerking, kleinschaligheid van de ondernemer en productie en verkoop op dezelfde dag.

De beslisboom van de NVWA helpt bij het juist indelen van een product. Per categorie wordt aangegeven welke informatie gegeven dient te worden.

Beoordeel in welke categorie uw product valt, zodat u weet of uw product voorzien dient te worden van voedingswaarde informatie.