EG uit “ovaaltje” dient aangepast te worden door een afkorting uit de officiële EU taal
Wetswijziging zorgt voor aanpassing in het EG-merk anders gezegd, identificatiemerk, voor dierlijke producten.
Het ‘EG-keurmerk / ovaaltje’, dat producenten van levensmiddelen van dierlijke oorsprong op hun producten moeten vermelden, vereist aanpassing.
Dit is het gevolg van een herziening van de hygiëneregels voor levensmiddelen van dierlijke oorsprong, zoals vastgelegd in Verordening (EG) nr. 853/2004.
Deze herziening heeft als doel beter aan te sluiten bij de praktijk en rekening te houden met nieuwe wetenschappelijke kennis.
Het identificatiemerk, dat de vorm heeft van een ovaaltje, omvat de volgende elementen:
- De afkorting van het land waar het bedrijf gevestigd is, bijvoorbeeld NL;
- Het erkenningsnummer van het bedrijf; en
- De afkorting voor Europese Gemeenschap, als het product afkomstig is van een bedrijf in de Europese Unie, bijvoorbeeld EG.
Als gevolg van deze wetswijziging moet de aanduiding voor “EG” worden vervangen door een verwijzing naar een afkorting uit de officiële EU taal.
Wanneer het identificatiemerk wordt aangebracht bij een bedrijf binnen de EU, zal deze verwijzing voortaan in één van de officiële talen van de Unie dienen te worden vermeld. Bijv; EC, EU, EL, UE, EE, AE, ES of EÚ.
Het gebruik van de afkorting EG is hierdoor niet meer toegestaan.
Overgangsperiode identificatiemerk
Aangezien deze wijziging leidt tot aanzienlijke administratieve lasten is er een overgangsperiode van toepassing.
Deze wijziging treedt in werking met ingang van 9 mei 2024.
Tot en met 31 december 2028 mag het “ovaaltje” nog de afkorting van “Europese Gemeenschap = EG” bevatten.
Producten met een identificatiemerk waarin nog EG vermeld staat en die vóór 28-12-2028 zijn aangebracht, mogen op de markt blijven. Deze hoeven na 31 december 2028 niet van de markt gehaald te worden.
Vanaf 31-12-2028 dient het ovaaltje voorzien te zijn van de juiste officiële EU afkorting.