Uitfaseren van Haccp certificaat

HACCP certificaat uitfaseren

Uitfaseren! Vanaf januari 2018 kan een voedselveiligheidssysteem niet meer gecertificeerd worden volgens de haccp standaard. De stichting certificatie veiligheid, kwaliteit en duurzaamheid (SCV) heeft besloten om deze standaard in drie jaar uit te faseren.

Daling haccp certificaten

Reden voor deze uitfasering is de flinke daling van de HACCP certificaten. Het HACCP certificaat is niet meer erkend door het Global Food Safety Initiative (GFSI). Hierdoor is HACCP niet meer erkend door het GFSI. Uiteraard zijn er alternatieven.

Wat is GFSI?

Het Global Food Safety Initiative (GFSI) is een wereldwijd initiatief om voedselveiligheid te garanderen in de hele keten. De samenwerking is tot stand gekomen door de inzet van retailers, levensmiddelen producerende en verhandelende bedrijven.

GFSI heeft als doel wildgroei van voedselveiligheidscertificaten tegen te gaan. Dit realiseren zij door het vaststellen, standaardiseren en implementeren van voedselveiligheidsnormen. Daarnaast stimuleren zij overheden om meer activiteiten te bewerkstelligen op het gebied van voedselveiligheid door de hele voedselketen.

Uitfaseren HACCP ruim de tijd

Voor het uitfaseren is ruim de tijd gekozen. Bedrijven die HACCP gecertificeerd zijn krijgen tot drie jaar de tijd om de overstap te maken naar een ander voedselveiligheidssysteem. De uitfasering start op 1 januari 2018 en eindigt op 1 januari 2021.
Vanaf 1-1-2020 mogen geen nieuwe haccp-certificaten meer worden uitgegeven.

januari 2021

Wanneer haccp-certificaten op 1 januari 2021 nog niet verlopen, beëindigd, geschorst of ingetrokken zijn, verliezen deze per 1 januari 2021 hun geldigheid.

Uitfaseren

De bedrijven die een haccp-certificaat hebben zijn vanuit het SCV op de hoogte gesteld.

Uiteraard kan ik u ondersteunen bij het doorvoeren van een voedselveiligheidssysteem, vóórdat uw HACCP-certificaat verlopen is.

Samen kunnen we bepalen welke voedselveiligheidsstandaard bij uw bedrijf past.

Neemt u voor een vrijblijvend gesprek contact op?

Comments are closed.