EG uit “ovaaltje / EG-keurmerk” wijzigt

EG uit "ovaaltje" zal aangepast worden afkorting officiële EU taal

Wetswijziging zorgt voor aanpassing in het EG-merk anders gezegd, identificatiemerk, voor dierlijke producten.

 
Het ‘EG-keumerk / ovaaltje’, dat producenten van levensmiddelen van dierlijke oorsprong op hun producten moeten vermelden, vereist aanpassing. Dit is het gevolg van een herziening van de hygiëneregels voor levensmiddelen van dierlijke oorsprong, zoals vastgelegd in Verordening (EG) nr. 853/2004. Deze herziening heeft als doel beter aan te sluiten bij de praktijk en rekening te houden met nieuwe wetenschappelijke kennis.
Het identificatiemerk, dat de vorm heeft van een ovaal, omvat de volgende elementen:
 
  • De afkorting van het land waar het bedrijf gevestigd is, bijvoorbeeld NL;
  • Het erkenningsnummer van het bedrijf; en
  • De afkorting voor Europese Gemeenschap, als het product afkomstig is van een bedrijf in de Europese Unie, bijvoorbeeld EG.
     

Als gevolg van de wetswijziging moet de aanduiding voor “EG” worden vervangen door een verwijzing naar de “Europese Unie”.
Wanneer het identificatiemerk wordt aangebracht bij een bedrijf binnen de EU, moet deze verwijzing voortaan in één van de officiële talen van de Unie worden vermeld: EC, EU, EL, UE, EE, AE, ES of EÚ. 
Het gebruik van de afkorting EG  dient dan vervangen te worden.

 

Overgangsperiode identificatiemerk

 
Aangezien deze wijziging leidt tot aanzienlijke administratieve lasten is er een overgangsperiode van toepassing.
 

Deze wijziging treedt in werking met ingang van 9 mei 2024, tot en met 31 december 2028 mag het ovaaltje nog de afkorting van “Europese Gemeenschap = EG” bevatten.
Producten van dierlijke oorsprong met dergelijke identificatiemerken die vóór 28-12-2028 zijn aangebracht, mogen op de markt blijven.

Vanaf 31-12-2028 dient alles een ovaaltje met de juiste tekst te worden gebruikt.
 

Reacties zijn gesloten.