Etiket wetgeving 1169/2011

Etiket wetgeving 1169/2011

Vanaf 13 december 2014 is deze nieuwe etiket wetgeving een feit. De verordening 1169/2011 “Verstrekking van voedselinformatie aan de consument” heeft u doorgevoerd. Maar houdt u deze ook up tot date?

Allergenen

Een van de veranderingen is het vermelden van allergenen op het etiket. In de ingrediëntendeclaratie zal, bij het betreffende ingrediënt wat een van de 14 wettelijke allergenen bevat, middels een AFWIJKEND lettertype het betreffende allergeen duidelijk gemaakt te worden.

Bijvoorbeeld ingrediëntendeclaratie: MELK, vloeibare MELKbestanddelen, suiker,…

Kwid (kwantitatieve ingrediëntendeclaratie) is geen nieuwe wetgeving, maar is wel van belang voor een juiste ingrediëntendeclaratie. (Verordening 1169/2011 artikel 22).

Gekwid dient te worden zodra;

– het ingrediënt karakteristiek is voor het product,
– het ingrediënt in de productnaam benoemd wordt of
– wanneer een ingrediënt opvallend in woord of in beeld is weergeven op het etiket.

Met andere woorden het betreffende ingrediënt dient voorzien te zijn van het percentage dat het ingrediënt aanwezigheid is in het product. Bijvoorbeeld bij marsepein het percentage amandelen en bij zalmsalade het percentage zalm.

Lettergrootte

Een andere verandering is de aanpassing van de lettergrootte dat gebruikt wordt. In de wetgeving is de minimale lettergrootte vastgelegd. (Verordening 1169/2011 bijlage IV )
Waarschijnlijk is dit al een reden om een groter etiket te gaan gebruiken! Let op de aanpassingen gelden ook voor voorbedrukte verpakkingen.

Voedingswaarde

Het vermelden van een voedingswaarde-declaratie op het etiket is nog niet verplicht. Vanaf 13-12-2016 wordt dit wel verplicht. Kiest u er toch voor om deze informatie eerder dan 13-12-2016 op het etiket te gaan vermelden? Dan bent u verplicht om dit conform de eisen uit de verordening 1169/2011 te doen!
Is uw product nu al voorzien van een voedingswaarde-declaratie op het etiket? Dan bent u verplicht om de voedingswaarde declaratie te blijven vermelden, zoals omschreven in de verordening.

Niet voorverpakt product

Worden uw producten niet voorverpakt verkocht? Bijvoorbeeld omdat u een cateraar of ambachtelijke slager bent. Ook dan bent u verplicht informatie voor de consument beschikbaar te hebben. Dit is onder andere informatie over aanwezigheid van allergenen in het product.

Afhankelijk van het product, zijn verschillende eisen van de verordening 1169/2011 van toepassing.
Per productgroep dient beoordeeld te worden welke eisen dit zijn.

Aangezien het een traject is waar diverse schakels goed op elkaar afgestemd dienen te worden, is het belangrijk om de voortgang te bewaken!

Uiteraard kan Inge de Jong Advies u ondersteunen in dit traject.

Reacties zijn gesloten.