Kleurcodering onduidelijk

Kleurcodering onduidelijk

De huidige kleurcodering die gebruikt door de NVWA bij het bekend maken van de inspectieresultaten, is volgens minister Schippers verwarrend.
De kleurcodering geeft de status van een bedrijf weer. Dit betreft interne informatie. Op basis van deze informatie stelt de NVWA de handhavingsprioriteit op.
De huidige kleurcodering wordt opgesteld op basis van de constateringen die gedaan worden aan de hand van een inspectierapportage. De uitslag wordt weergegeven in de volgende kleuren:
Groen: naleving in orde
Oranje: sommige onderdelen ter verbetering
Rood: harde maatregelen nodig

Code rood

Minister Schippers geeft aan dat de huidige systematiek verwarring oproept. Vaak wordt bij code rood gedacht aan acuut gevaar voor de volksgezondheid.
Code rood geeft aan dat de NVWA bij een bedrijf diverse keren tekortkomingen heeft vastgesteld. Zo’n bedrijf moeten worden aangepakt om ernstigere situaties in de toekomst te voorkomen. Volgens Schipper is de voedselveiligheid niet in het geding.

Minister Schippers geeft aan dat er geen verwarring mag ontstaan over het gebruik van de kleurcodering. De minister wil duidelijkheid over de ernst van een bepaalde situatie en hoe deze zich verhoudt tussen de genomen maatregelen.

Overleg NVWA en ministers Schippers

Op dit moment zijn de NVWA en minister Schippers over de huidige systematiek in overleg.
De intentie is dit onderwerp voor de zomer af te ronden.

Comments are closed.