MeldWijzer !

Meldwijzer

Op 15 mei jl heeft de NVWA de meldwijzer voor onveilige voedingsmiddelen herzien.

In artikel 14 van EG 178/2002 wordt gesproken over de voedselveiligheidsvoorschriften die een levensmiddelbedrijf dient uit te voeren op het moment wanneer blijkt dat er, ondanks een goed functionerend voedselveiligheidssysteem toch onveilige / schadelijke producten ingekocht / geproduceerd en/of uitgeleverd zijn.

Beslisboom en praktijkvoorbeelden
In de meldwijzer wordt met de beslisboom en aan de hand van praktijkvoorbeelden ‘onveilige levensmiddelen’
inzichtelijk gemaakt wanneer er wel of geen melding gedaan dient te worden bij de NVWA.
Het blijft lastig inschatten of er meldingsplicht is. De melding dient tijdig gedaan te worden, hierdoor zijn in de meeste gevallen nog niet alle feiten beschikbaar.
Bij een schadelijk product, ook wanneer het product nog in eigen beheer is van het bedrijf,
dient altijd een melding gedaan te worden bij de NVWA.

Maatregelen
Door levensmiddelenbedrijven melding te laten maken zoals omschreven in de beslisboom, wordt de NVWA in staat gesteld om na te gaan of desbetreffend bedrijven de correcte maatregelen hebben uitgevoerd om de schadelijke producten en samenhangende risico’s in kaart te brengen en onder controle te krijgen.
Ook geeft dit de NVWA de mogelijkheid eventueel maatregelen op te leggen aan bedrijven of aanvullende maatregelen uit te laten voeren door bedrijven.

Uiteraard kan bij onduidelijkheid overlegd worden met de NVWA of externe deskundige(n) over de afwikkeling van een bepaalde situatie.

Zorg er voor dat u geen ernstige overtreding begaat door het niet melden van een schadelijk product!
Meld Wijzer!

Comments are closed.