RSPO zorgt voor duurzame palmolie

Het dagelijks leven en palmolie

Palmolie is een van de meest gebruikte plantaardige oliën ter wereld. Het is een belangrijke grondstof in voedingsmiddelen zoals margarines, chocolade en brood, maar ook in non-food producten zoals cosmetica.

Daarnaast RSPO palmolie wordt (rspo) palmolie als grondstof gebruikt voor diervoeders en in brandstoffen. Palmolie komt dus voor in meer dan de helft van alle producten die te koop zijn en die we dagelijks gebruiken.

RSPO ?

Door betere productiemethoden toe te passen kan de palmolie -industrie duurzame worden geteeld
Sinds enkele jaren werken diverse organisaties, zoals o.a.het Wereld Natuur Fonds, aan internationale regels om palmolieproductie te verduurzamen.
De internationale organisatie: Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO), heeft als doel verantwoord duurzame palmolie te realiseren. Samen met maatschappelijke organisaties en bedrijven die palmolie telen, verhandelen en gebruiken zijn criteria opgesteld.
Deze criteria stellen bijvoorbeeld dat geen waardevolle bossen of natuur mogen worden gekapt voor de aanleg van nieuwe palmolie plantages.

Wanneer is palmolie duurzaam

Palmolie is duurzaam wanneer voldaan wordt aan diverse eisen volgens de Principes en Criteria van de Ronde Tafel voor Duurzame Palmolie (RSPO) en wordt verhandeld volgens door de RSPO goedgekeurde handelssystemen.

Claim op product

Afhankelijk van het gebruikte goedgekeurde handelssysteem kan een van de volgende claims op het product worden gebruikt:

  • Identity Preserved (IP) en Segregation (SG): Certified. Dit product bevat alleen gecertificeerde duurzame palmolie.
  • Mass Balance (MB): Mixed. Dit product draagt bij aan productie van duurzame palmolie, maar is gemixt met reguliere palmolie.
  • Book & Claim (B&C): Het is niet toegestaan om gebruik te maken van het RSPO trademark. Dit product draagt wel bij aan productie van duurzame palmolie. Eindgebruikers kunnen een GreenPalm-certificaat kopen voor een bepaalde hoeveelheid palmolie die duurzaam wordt geproduceerd. (bron: taskforceduurzamepalmolie)

Om kenbaar te maken dat een product voldoet aan de RSPO criteria, mag een keurmerk gebruikt worden.

Alle schakels in de keten dienen gecertificeerd te zijn. Op deze manier wordt de RSPO “status” gegarandeerd.

 

Reacties zijn gesloten.