Voedselfraude hardnekkig probleem

Fraude

Voedselfraude blijft bij bepaalde voedingsmiddelen een hardnekkig probleem, constateert de Consumentenbond. Zo werd er bij olijfolie, lamsvlees en manukahoning relatief veel afwijkingen geconstateerd. De consumentenbond deed onderzoek naar de authenticiteit (echtheid) van verschillende producten. Bij 33 van de 156 (21%) onderzochte producten werden er afwijkingen gevonden.
De producten werden onderzocht in gespecialiseerde laboratoria, waar authenticiteitsmetingen werden uitgevoerd met behulp van DNA-analyses.

Onderzochte producten

In het onderzoek is er gekozen voor producten waarvan bekend is dat voedselfraude kan voorkomen en waarvoor geschikte authenciteitsmethoden beschikbaar waren.
De consumentenbond onderzocht: kabeljauw, lamsvlees, manukahoning, olijfolie, oregano en diverse producten met bijzondere ingrediënten waaronder krab en truffel. Relatief veel afwijkingen werden aangetroffen bij manukahoning, lamsvlees en olijfolie. Bij oregano en kabeljauw werden op beperktere schaal afwijkingen geconstateerd.

Lamsvlees

Voor het lamsvlees werden 30 verschillende producten getest en in 14 van de 30 gevallen bleek het niet om puur lamsvlees te gaan. In 6 gevallen zat er zelfs niet eens lamsvlees in, maar was het vlees van rund of kalkoen. In de acht andere porties zat wel lam maar ook 40 procent ander vlees.

Authenticiteit

De directeur van de Consumentenbond is verontwaardigd over de resultaten. “‘Het is toch te gek voor woorden dat je lamsvlees bestelt, maar iets krijgt wat geen lamsvlees bevat”.
Of dat je oregano denkt te kopen en vervolgens vooral olijvenblaadjes over je eten strooit.
Of je koopt extra virgin olijfolie of manukahoning, maar koopt producten van veel mindere kwaliteit. Het onderzoek van de Consumentenbond toont aan dat er nog volop werk aan de winkel is voor de overheid en de levensmiddelensector om voedselfraude te voorkomen en producten waarmee gesjoemeld is uit de schappen te houden”, aldus de directeur van de Consumentbond.

Bron: VMT

Reacties zijn gesloten.