Ingrediënten voor veranderingen
Het doorvoeren van een voedselveiligheidssysteem (ISO 22000, HACCP, BRC etc. ) in een levensmiddelen bedrijf is een verplichting.
Welke norm of criteria u ook kiest, u zult altijd veranderingen (lees ook; verbeteringen) in uw bedrijf door gaan voeren.
U gebruikt de gekozen voedselveiligheidsnorm als kapstok voor deze verbeteringen.
Maar om succesvol te veranderen is een juiste mix van onderstaande “ingredienten” nodig .
De ingrediënten:
- Strategie,
- Structuur,
- Cultuur,
- Mensen/Overeenstemming,
- Middelen,
- Resultaat/plan van aanpak.
Een goede mix zorgt voor:
- Duidelijkheid
- Commitment,
- Vertrouwen,
- Acceptatie,
- Enthousiasme/Gedrevenheid,
- Doelgericht/ Acceptatie.En uiteindelijk groei en verandering!
Wanneer een van de ingredienten ontbreekt, wordt juist het tegenovergestelde effect bereikt zoals
- Verwarring,
- Chaos
- Weerstand,
- Ongerustheid,
- Frustratie,
- Nutteloosheid.
(Zie onderstaand schema)
Een voedselveiligheidssysteem kan goed gebruikt worden voor het structureren van uw bedrijfsprocessen.
Zorg voor de juiste mix van de genoemde ingrediënten en u heeft de juiste receptuur in handen!